Wednesday, August 16, 2017

Grovstädning i arkivet

Väldigt nyligt började jag använda Lightroom i stället för Bridge, som varit min trogna vapendragare så långt tillbaka som jag kan minnas. Övergången är inte friktionsfri. Det tog några månader och ett antal tutorialvideor innan jag ens började förstå nyttan med Lightroom. Alltmest så kändes det bökigt. 

Men. Till slut så har även jag förstått nyttan i det. 
Problemet för mig med hela katalogsystemet är att jag har haft ett helt annat system tidigare. Om jag ska ha nytta av Lightrooms funktioner med att snabbt kunna hitta åt mina filer så krävs också att de är sorterade och metataggade så att jag faktiskt kan hitta åt dem. Så vad jag har ägnat mig åt på de senaste dagarna när jag inte har andra uppdrag är att gå igenom min katalog bakifrån, metatagga, sortera och ta bort överflödiga bilder. 

Just steget att ta bort bilder inser jag att jag inte varit så duktig på tidigare. I mapparna från mina tidiga inhopp på Sundsvalls Tidning, där jag jobbade extra vid sidan om studierna, så har jag uppenbarligen inte bara sparat relevanta bilder - utan hela jäkla uppdragen. Samma sak från praktiken på DN. Mappar med hundratals bilder blir snabbt tusentals. 

Under tiden som jag bläddrar mig genom bildarkivet hoppar jag mellan mysiga nostalgikickar och skämskuddestunder. Ibland ifrågasätter jag varför någon någonsin ville anlita mig där till en början. Jag var på väg att ta bort hela mappen med uppdraget jag gjorde för Venture Cup i början av 2012, bara för att jag aldrig ville behöva se eller tänka på det hela någonsin igen. Det var ett av de första jobben jag gjorde som frilans, och det såg bedrövligt ut. Tror att jag inte ens fakturerade dem för jobbet då eftersom att jag skämdes redan då. Men i slutändan tvingade jag mig själv att spara några få bilder i alla fall. Vill tro att det är bra att ha en påminnelse om var man kommer från och vad man har gjort. Även de dåliga grejerna. Om inte annat bara som en bekräftelse på att man faktiskt utvecklas, trots att det oftast känns som att man bara står och stampar.

Här är en blandad kompott med bilder från 2011-2012.

 Min vän Pontus gick i Högvakten.

Downhillcykling i Timrå, fotograferat för Sundsvalls Tidning.

Från ett inredningsreportage för Sundsvalls Tidning. En alltför stor del av bilderna från det jobbet var av de lekande barnen istället för den inredningen.

En SFI-klass på utflykt vid Sidsjön, för Sundsvalls Tidning.

Bara en mysig bild. Tror att den är tagen i Skellefteå.


Från ett reportage om lotsen i Skelleftehamn, för Folkbladet.

Robert Larsson tränade inför bågskyttetävlingarna i paralympics. För Folkbladet.

Julkonsert i Timrå, för Sundsvalls Tidning.

Artikel för DN Lördag om olika kaffekedjor som höll på att ta över Stockholm.

Ännu en småmysig bild. Den här gången från Enskede.Ett par inredningsdesigners som skulle ställa ut på Möbelmässan, för DN Bostad.

Åsa Nilsson berättade i DN om bemötandet inom vården när hon behandlades för bröstcancer.

No comments:

Real Time Web Analytics